marți, 7 octombrie 2014

Compot de gutui - natural, fara conservant


A venit vremea compotului de gutui ! Gata, gutuile trebuiau culese  si facut ceva cu ele.

Asadar, gutuile se spala si se curata de coaja. Se curata de cotor si se taie  in cuburi de 3-4 cm .
Intr-o oala de inox se pun 4 litri de apa  , 800 de grame de zahar si 1/2 pastaie de vanilie  si se pun la fiert.(lichidul ajunge pentru 6 kilograme de gutui intregi ) .Cand a dat un clocot, se adauga gutuile  si se lasa pana ce se infierbanta, practic isi schimba culoarea, se albesc foarte frumos. Atunci se scot cu spumiera si se pun in borcane , se toarna siropul peste ele,se misca usor borcanele, ca sa intre sirop peste tot,  se capseaza borcanele cu capace noi, se rastoarna pe capac (asta ca se videze dar si sa se verifice capacul, sa fie ermetic ). Se pun borcanele la sterilizat in bain-marie  pentru 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa.
Dupa ce a trecut timpul, se lasa borcanele in apa fierbinte, ca sa se raceasca treptat. Daca se lucreaza corect, nu este nevoie de nici un conservant, stau foarte bine peste iarna .
Nu este un produs pentru dieta , insa, merge ca desert la masa de sarbatoare sau poate fi folosit doar fructul, pentru tarte.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumim pentru reteta!Eu nu voi face pentru iarna,dar o craticioara de consumat imediat voi face.Ca sa nu ratam totalmente!Doina Paula

Daniela spunea...

Doina, e lunga iarna si asta este un desert minunat sau, fructele din compot merg perfect la o tarta .