marți, 8 iulie 2014

Ghiveci pentru iarna, la borcan




Anul acesta este anul  in care musai de pus pe iarna, ca s-a golit pivnita...
O conserva extraordinara si de nelipsit in bucatarie este ghiveciul la borcan., sau puteti sa ii spuneti si tocana de legume, cum doriti. 
Asadar, pentru aceasta conserva, eu folosesc borcane de 1,7 l, foarte eficiente. 
Procedura este extraordinar de simpla :  se aleg legume sanatoase si ajunse la maturitate: morcov, patrunjel radacina, mazare, vinete, conopida, dovlecel, fasole verde, ardei gras, gogosari, gulii . Se curata  , se taie cuburi si rondele, nu prea mici, sa aiba cam 2 cm dimensiune.  Intr-o oala de inox, se pune  la fiert apa cu sare  grunjoasa,  din aceea pentru muraturi , o lingurita de piper macinat si o mana de patrunjel verde taiat marunt si frunze de telina. Rand pe rand, se incepe opararirea legumelor . Timpul de oparire difera (la morcov   si patrunjel radacina dureaza cam 6 minute, la dovlecel si vanata destule sunt si 3 minute, fasolea verde cam in 4 minute e oparita gata, varza si gulia cam 5 minute, ardeiul gras, mazarea,  gogosarul  - intre 3 si 4 minute ) , se vede foarte bine cand sunt oparite, isi schimba culoarea si se inmoaie. 
Imediat cum sunt scoase cu spumiera, se pun in borcane, nu se cladesc, se aseaza ele cand se mai racesc. este suficienta invartirea  borcanelor. 
Astfel, trebuie ca in fiecare borcan sa fie de toate. 
Separat, rosiile coapte bine se  trec prin storcator iar  sucul obtinut se desarta peste legumele din borcan. Se roteste borcanul  prin miscari scurte la stanga si la dreapta, ca sucul de  rosii sa patrunda printre legume. 
Borcanele se ermetizeaza si se sterilizeaza in apa in 2 randuri : in prima zi, imediat dupa ce le-am ambalat, 30 de minute,dupa scurgerea timpului  ele se lasa in cratita de sterilizare si se acopera cu paturi groase si, a doua zi, se mai sterilizeaza o data, tot 30 de minute, tot la fel ambalate pana ce sa racesc. 
Munca este multa dar, astfel conservat ghiveciul sta 2 ani, nu mai ai manopera cand gatesti , este rapid de gatit....deci avantajele bat dezavantajele muncii. 
Sterilizarea dubla face  posibila conservarea fara nici un fel de conservant. 
Am pus intr-un an cu ceapa si orez, dar, nu mi-a placut. S-a alterat gustul dupa primul an .
Acest ghiveci este pentru gatit, in timpul iernii poti sa il gatesti cu un pic de ceapa calita si la urma sa ii pui  o mana de orez, sa il aromezi cu usturoi , sau, cand il gatesti ii mai adaugi  ceva cartofi, ceva fulgi de fasole boabe, orice fel de adaugiri merg. Pentru cei care sunt la dieta, um pic de ceapa macinata , calita intr-o lingura de ulei de masline, peste care se pune ghiveciul din borcan si se da un clocot acolo, direct in cratita, reprezinta o garnitura excelenta la chiftele, friptura,....sau, simplu, cu mujdei de usturoi alaturi. 


4 comentarii:

Anonim spunea...

Sa nu te opresti din a ne ajuta sa gatim ! Multumim pentru retetele tale detaliate ! Nu se da gres niciodata!Doina Paula!

Daniela spunea...

Doina, nu ma pot opri si sa vreau ! Iarna bate la usa imediat !

Anonim spunea...

Excelenta reteta, asa face si mama..anul trecut a adaugat si bame! Toamna placuta cu bucurii si multe impliniri sa aveti....

Daniela spunea...

Multumesc frumos, va intorc aceleasi urari de bine si de sanatate multa !