joi, 12 septembrie 2013

Zarzavat pentru iarna



Pentru ca este septembrie, a venit vremea zarzavatului pentru iarna. 

Asadar, de dimineata o incursiune  la piata pentru  legume proaspete si gustoase. 
5 kg de morcov, 5 kg de rosii, 3 kg de ardei gras verde,3 kg de gogosari,3 kilograme de ardei kapia rosu, 2 kilograme de patrunjel radacina 15 legaturi de patrunjel verde.
Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si , la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 220 sare  pentru muraturi, grunjoasa,neiodata. Se amesteca toate bine, se lasa cam 3 ore ca sa se topeasca sarea si sa lase  zeama suficienta  iar apoi se pune in borcane.Se apasa cu mana bine, sa nu fie locuri goale , se ermetizeaza cu capac, se eticheteaza si se pun la rece in pivnita, La gatit, zarzavatul  se clateste sub jet de apa rece ,intr-o strecuratoare  sau  nu se mai sareaza deloc mancarea. Au iesit 9 borcane de 1,7 kilograme . 
Se pot diminua cantitatile, in functie de necesitati. 


10 comentarii:

Lulu iancu spunea...

mmm,Dani m-ai innebunit ce ai facut aici;la iarna ma mut la tine!!

Daniela spunea...

Lulu, hai la Cluj, sigur o sa iti placa aici !

Anonim spunea...

fara dust fara nimic?

Daniela spunea...

Fara dust, fara conservant, doar sare si atat. Sta foarte , foarte bine, nu este nevoie de altceva.

Anonim spunea...

multumesc mult, daniela!

Daniela spunea...

Cu cea mai mare placere !

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu sarea...eu le congelez si e mai bine asa.

Daniela spunea...

Daca aveti loc in congelator, conservarea prin congelare este o metoda buna. Conservarea cu sarea este o alta medoda, fiecare o alege pe cea care i se potriveste . Sa aveti spor!

Anonim spunea...

Buna ziua doresc sa fac reteta ma gandesc sa adaug si telina eventual pastarnac radacina....ar fi ok ?sa avem toate radacinoasele pt iarna

Daniela spunea...

Puteti sa incercati, parerea mea este ca telina nu merge chiar la tot, ori, in afara de supa dulce, eu pun la toate mancarurile. Dar, repet, se poate incerca. Puteti pune pastarnac, este mai dulce decat patrunjelul radacina, deci va fi usor modificat gustul. Daca doriti, puteti face aceste incercari doar cu o cantitate de zarzavat, borcanele le etichetati si veti face diferenta usor intre cele doua tipuri . Spor sa aveti !