joi, 12 septembrie 2013

Zarzavat pentru iarna



Pentru ca este septembrie, a venit vremea zarzavatului pentru iarna. 

Asadar, de dimineata o incursiune  la piata pentru  legume proaspete si gustoase. 
5 kg de morcov, 5 kg de rosii, 3 kg de ardei gras verde,3 kg de gogosari,3 kilograme de ardei kapia rosu, 2 kilograme de patrunjel radacina 15 legaturi de patrunjel verde.
Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si , la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 220 sare  pentru muraturi, grunjoasa,neiodata. Se amesteca toate bine, se lasa cam 3 ore ca sa se topeasca sarea si sa lase  zeama suficienta  iar apoi se pune in borcane.Se apasa cu mana bine, sa nu fie locuri goale , se ermetizeaza cu capac, se eticheteaza si se pun la rece in pivnita, La gatit, zarzavatul  se clateste sub jet de apa rece ,intr-o strecuratoare  sau  nu se mai sareaza deloc mancarea. Au iesit 9 borcane de 1,7 kilograme . 
Se pot diminua cantitatile, in functie de necesitati. 


8 comentarii:

Lulu iancu spunea...

mmm,Dani m-ai innebunit ce ai facut aici;la iarna ma mut la tine!!

Daniela spunea...

Lulu, hai la Cluj, sigur o sa iti placa aici !

Anonim spunea...

fara dust fara nimic?

Daniela spunea...

Fara dust, fara conservant, doar sare si atat. Sta foarte , foarte bine, nu este nevoie de altceva.

Anonim spunea...

multumesc mult, daniela!

Daniela spunea...

Cu cea mai mare placere !

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu sarea...eu le congelez si e mai bine asa.

Daniela spunea...

Daca aveti loc in congelator, conservarea prin congelare este o metoda buna. Conservarea cu sarea este o alta medoda, fiecare o alege pe cea care i se potriveste . Sa aveti spor!