joi, 13 decembrie 2012

Supa de curcan cu taitei de casa




In fiecare toamna, atunci cind legumele sunt extraordinar de  proaspete si suculente (cand le cureti de coaja sucul lor improasca mana) , fac  o un concentrat de supa mare,  pe care ulterior il pun in diferite recipiente  si il congelez.
Intotdeauna  iarna se scumpeste foarte mult zarzavatul, mai ales patrunjelul  radacina  si de cele mai multe ori cumperi pastarnac in loc de patrunjel, ceea ce nu este acelasi  lucru .
Anul acesta am avut oase  de la dezosarea pieptului de curcan , la care am mai adaugat  si tacam de curcan.
Astfel, supa dulce o fac doar cu ceapa, morcov, patrunjel , cartofi, sare si piper. Doar atat, fara alte  legume care sa ii schimbe gustul. Concentratul poate fi folosit la supa cu taitei de casa sau cu galuste, la supa de usturoi, la supa de rosii, la cuscus sau la orice altceva unde este nevoie de supa limpede.
Astfel, oasele si tacamurile le-am tinut vreo ora in apa rece, apoi am adaugat toate legumele curatate , sarea , piperul boabe si le-am pus la foc , afara, pe soba.

Oala se acopera, sa fiarba frumos, fara sa se evapore mult zeama. Focul a fost la inceput tare, ca sa  porneasca sa fiarba, apoi a fost molcom, sa fiarba cu clocote mici, fara  sa se tulbure supa.
A fiert cam o ora, pina ce  carnea s-a desprins de pe oase si legumele  au fost moi  si gustoase.
Am strecurat supa si am pus-o la racit
In congelator sta foarte bine, nu i se denatureaza deloc gustul, poate fi folosita exact cand ai nevoie, fara sa mai mergi in piata si sa cumperi legume inghetate.
Legumele, le-am ales, mai putin ceapa si am congelat si parte din ele, din care fac altadata chiftele de legume ca garnitura la ceva sau simple, de mancat cu mujdei de usturoi.
Ieri am scos un borcan si am facut o supa grozava cu taitei de casa,cu abundenta de taitei, taman buna pentru vremea friguroasa de afara, ne-a incalzit la suflet.
Intotdeauna, cand fac supa, fac mai multa si macar 2 portii pun in congelator. Imi usurez tare mult munca si e foarte  utila aceasta operatiune.
Se poate face aceasta supa si din tacam de pui, de gasca, de gaina, practic din orice fel de tacam.

2 comentarii:

Biochimist la cratita spunea...

Foarte mult imi place supa, dar mai mult imi plac taieteii de casa. Sunt deliciosi!

Daniela spunea...

Alina, taieteii (sau ardeleneste spus taiteii) dau farmecul supei, cumva parca aluneca, nu se lipesc niciodata si nici nu se ingroasa supa!Ai dreptate, sunt deliciosi !