miercuri, 30 noiembrie 2011

ISLERE





Pentru ca intram in luna decembrie si  incepe  activitatea de inspirare pentru ce  prajituri  vom face de sarbatori, m-am gindit sa pun  reteta de islere, facute cu sarguinta in fiecare an, fara de care  sarbatorile  de iarna parca nu au farmec !

Aluatul este simplu si clasic : 250 g de faina, 200 g unt, 100 g nuci macinate, 70 g  zahar pudra  si un plic cu zahar vanilat. Toate se amesteca (untul trebuie sa fie  moale) , nu se framanta foarte mult, doar pana ce se omogenizeaza si se da la rece . Eu de regula fac aluatul de seara pentru dimineata dar se poate folosi si daca sta doar o ora  la rece. Se ia cate o bucata de aluat, se intinde cu  sucitorul pe masa, foaia cam de 4 mm si se taie forme rotunde cu ajutorul unui  pahar  de tuica, cu  marginea subtire, data mereu prin faina .
Se coc  cam 15 minute, pe foaie de hirtie, si se lucreaza atent la scoatere deoarece sunt tare fragede. Crema de  ciocolata  cu  care se lipesc doua cate doua este o crema simpla de unt cu  zahar  si ciocolata neagra (1 pachet de unt, 2 linguri de zahar pudra si 100 g ciocolata neagra topita   -  fara ou, fara nimic pentru ca islerele sa reziste mai mult timp ), eventual  o  picatura de rom, sa ii schimbe gustul. Dupa ce le-am  lipit doua cate doua, le glazurez cu  glazura de ciocolata sau pur si simplu cu ciocolata topita in care am pus un pic de  ulei si apoi sunt doua variante  de decorare, eu  le folosesc pe amandoua: rostogolesc islerele pe cant  prin nuca macinata si  apoi  pun bombonele peste ele  sau  le las sa se usuce glazura si apoi le decorez cu  fir de glazura de diferite culori(din ciocolata alba  colorata )
Sunt foarte aspectuoase, foarte gustoase si  copiii care vin la colindat intotdeauna sunt tentati sa ia o  astfel de prajiturica !

5 comentarii:

Daniela Addario spunea...

Arunca vreo citeva si la mine, ca sa-mi treaca pofta... yamii, ce bine arata...

DiaMar bucataria galbena spunea...

Ce fain arata,asa multe cum sunt acolo.

Daniela spunea...

Daniela, cu drag ti-as arunca insa alea sint vechi, nu sint bune,da-le incolo, au plecat la Paris, unde locuiau copii mei anul trecut.
Dar, stai linistita , fac anul acesta iarasi si iti trimit cu dedicatie!
DiaMar, parca nu merita sa faci putine, mai ales ca stau foarte bine si devin tare fragede !

Unknown spunea...

Super ! Pun reteta deoparte. Dar n-o sa aştept Craciunul pentru a le presta. :)

Daniela spunea...

Pai nu astepta Craciunul,merge de wekend, fara probleme !