marți, 1 iulie 2014

Visinata (lichior de visine )


Este abundenta de visine , asa  ca, ce bun va fi la iarna un paharel de visinata, la gura sobei !
Nu am mai facut visinata de cativa ani (nu am poze vechi) asa ca m-am hotarat sa  fac anul acesta . 
Cantitatile sunt pentru a face visinata intr-o  damigeana de 10 l dar, se pot diminua sau multiplica, dupa cum se doreste. 
Asadar, 5 kg de visine foarte frumoase, coapte si spalate, fara codita, se pun in damigeana. Peste ele se aseaza 1/2 kg de cirese amare si 1/2 kg de zmeura coapta si aromata. Se adauga 1,5 kg de zahar, se amesteca  bine  si se leaga damigeana cu tifon. Astfel, la soare sau in bucatarie, la cald, va sta asa pret de 6 zile.In fiecare  zi se agita, ca sa se topeasca tot zaharul.
Dupa ce au trecut cele 6 zile si s-a topit tot zaharul iar fructele plutesc in sirop. se  adauga 1 l de alcool de 87 de grade , 100 ml de rom si 5 picaturi de esenta de migdale. 
Se inchide damigeana ermetic si se da la rece . Din cand in cand, macar o data pe saptamana, se mai agita. Ca sa fie un lichior bun  si fara gust de alcool, ar trebui sa stea  asa macar vreo 3 luni. 
Dupa cele 3 luni, trageti visinata de pe fructe si o puneti in sticle  de sticla, inchise ermetic. 
Visinata facuta in acest mod, este deosebita la gust, aromata si fina, cu o culoare excelenta. Cu siguranta ca musafirii vor fi impresionati de gust si de aspect.


Niciun comentariu: