sâmbătă, 2 aprilie 2016

Coaste de porc


La capitolul CE MAI PUNEM PE GRATAR, astazi le-a venit randul coastelor de porc.
Asadar, coastele de porc, spalate si zvantate, se condimenteaza bine, se ung cu ulei de masline si se lasa la macerat, in punga inchisa, la frigider, pret de vreo 3 ore. 

Condimentele le  pregatim  pe loc, in rasnita : sare , piper, boia afumata, o foaie de dafin, fulgi de usturoi, fulgi de ceapa, turmeric, cimbru, maghiran, ardei iute uscat.

Dupa ce s-au macerat, se pun pe gratar, la jar de carbuni. Dupa ce s-au rumenit, se iau de pe gratar , se pun intr-o tava si se mai pun la cuptor pentru 20 de minute, la foc mic, ca se sa patrunda bine, pana la os. 

Au iesit delicioase, asa, ca de wekend si vreme buna !

Cosulete cu ciocolata si capsuni



Cum sunt la gust ? Exceptionale ! Cum se fac ? Foarte , foarte simplu !
Au revenit la moda formele de nuci si de cosulete . Normal, mi-am adus aminte de tinerete, cand lighene doldora de nuci umplute erau puse in camara, la fragezit! Nu se fragezeau prea tare, ca nu apucau!
Azi am incercat cosuletele, cu o reteta veche, care nu da gres niciodata ! 
Asadar, 200 grame de unt  cu 82 % grasime, 5 linguri de apa rece , 1 lingura de otet si 420 grame de faina  alba. Din toate aceste ingrediente, se face un aluat  omogen care se da la rece pentru 1 ora. 
Apoi se face bilute de dimensiunea unei nuci marisoare, se pun in forma si se coc pe ochiul de aragaz, cam 7 minute la foc mic , intorcandu-se forma  pe o fata  si pe alta.
Eu numai azi am ars forma si am incercat-o, asa ca se vede un colorit diferentiat , pana am aflat timpul exact de coacere.

Cosuletele le-am umplut cu  crema ganache din ciocolata neagra si le-am decorat cu capsuni proaspete. 
Crema ganache a fost facuta din 200 ml frisca lichida, infierbantata pana la punctul de fierbere, pe care a rasturnat-o peste 200 grame de ciocolata neagra, rupta in bucati. A stat 5 minute sa se inmoaie, apoi am omogenizat totul, am lasat la rece  30 de minute si apoi am turnat in cosulete. 
Asa  arata forma de cosulete !
Se poate face si cu margarina iar umplutura  sa fie din  magiun cu nuca, si, uite asa iese dulcele de post !

duminică, 20 martie 2016

Cornuri cu merisoare




Pentru ca am primit oua de  la tara, am facut cornuri cu merisoare si cozonac cu rahat si merisoare. Aluatul este portocaliu, poza de la cozonac este pentru exemplificarea culorii. 
Foarte gustoase, deosebite la aspect, dintr-un kilogram de faina au iesit 36 de cornuri . 
Aluatul de cozonac este cel pe care il fac dintotdeauna, cu reteta integral prezentata pas cu pas aici
Aluatul l-am impartit in 6  bucati egale, cantarite. Fiecare bucata am intins-o pe blat, in forma rotunda, apoi  am impartit cercul in 6, cu un cutit de pizza. Deasupra fiecarui triunghi am presarat merisoare uscate, am rulat triunghiul de la baza mare spre varf, le-am pus in tava  tapetata cu hartie de copt. Se lasa la crescut, pana isi dubleaza volumul, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit astfel : 15 minute la 175 de grade si apoi inca 30 de minute la 160 de grade. Dupa ce s-au copt, se pun pe un gratar si se acopera cu prosoape de bumbac, pana la racirea completa. 
Foarte usor de facut, usor de manipulat, bune de pus la pachet, stau si in congelator fara probleme, aceste cornuri reprezinta o alta varianta de folosire  a aluatului de cozonac. Bineinteles ca se pot face si cu nuca, si cu rahat, si simple. Copiii vor fi incantati sa aiba un astfel de corn la pachetul de scoala. 

sâmbătă, 5 martie 2016

MUCENICI MOLDOVENESTI (SFINTISORI) - reteta revazuta si modificata pentru 2016



In fiecare an ,desi locuiesc de atatia ani in Cluj, conform traditiei moldovenesti, fac mucenici din aluat de cozonac, pufosi, aromati si gustosi. Nu pot lasa sa treaca aceasta sarbatoare fara sa miroase casa a cozonac, miere si nuca. Asta face parte din latura moldoveneasca a bucatariei mele. 
Reteta este una de baza, revazuta si completata cu modificarile facute  de-a lungul timpului. 
Pentru aluat  folosesc  1 kg de faina alba superioara, 200 g zahar ,1 lingurita de sare,  60 g drojdie proaspata  , 330 ml de lapte dulce, 160 ml de lapte batut, 8 galbenusuri  ca aurul, coaja de la  o lamaie si o portocala, zahar vanilat 2 pachete, 1 fiola de  esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker, 200 g de unt  topit, 50 ml ulei de buna calitate iar pentru uns ,  miere de albine  si nuca prajita si macinata.
Se face maiaua adica  100 g de faina se oparesc  cu  200 ml de lapte clocotit si se rasfira repede, ca sa se raceasca. Alaturi, drojdia  se  freaca cu o lingurita de zahar, pana ce se lichefiaza si se amesteca cu faina oparita dar racita , apoi se lasa la crescut cam 15  minute, la cald. Creste foarte bine daca puneti castronul in cuptorul cu microunde (fara ca el sa functioneze).
 Intre timp, galbenusurile, zaharul, untul topit (rece), coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, esentele, laptele, laptele batut le amestec  in blender

 dupa  care pun si maiaua, amestec  bine si  pun peste faina cernuta de 3 ori, cu sare cu tot. Amestec bine pana devine omogen si pun la  framantat in masina de paine pentru o ora (daca nu aveti masina de paine, framantati manual pana ce aluatul de dezlipeste de maini si de vas). Aici  as mai face o modificare, inainte de a face mucenicii in 2016, in ajutorul celor care nu au masina de paine sau care framanta mai mult de 1 kg de faina  . Astfel, untul topit nu il mai amestecati  in blender cu celelalte ingrediente , lasati-l asa, in castron si va inmuiati mainile in el pe masura ce framantati. Astfel, aluatul  se framanta mult mai usor , untul se incorporeaza treptat si, dupa ce este copt, aluatul se va rupe fasii, adica va fi crescut foarte bine. 
Daca folositi unt cu 82% grasime,daca doriti,  puteti renunta la cei 50 ml de ulei, este suficienta grasimea, in ambele cazuri, si la framantatul in masina si la cel manual. 

Dupa o ora, scot aluatul, pun uleiul pe sub el si il impatur  , batindu-l cu dosul palmei, pana ce incorporeaza tot uleiul si dam iar  la crescut, pentru inca 20 de minute.Daca renuntam la ulei, atunci aluatul  doar se impatura de 2, 3 ori se se mai lasa la crescut 20 de minute. 
Urmeaza confectionatul  mucenicilor: se intinde aluatul in foaie subtire, se ruleaza strans si apoi se face snur, care se impleteste in 2 
se face colacel
si se apuca de capete , se invarteste si se transforma intr-un opt 

 Se aseaza in tava , se ung cu ou  si se lasa la crescut jumatate de ora , in caldura



, se mai ung odata cu ou, ca sa acopere si partile de aluat crescut  si dupa aceea se coc 45 de minute la foc potrivit (nu deschidem cuptorul  25 de minute).Pentru cine are cuptor electric, temperatura se programeaza in mod diferit , astfel, primele 15 minute se lasa  la 175 de grade iar urmatoarele 30 de minute se lasa  la 160 de grade, pe turboventilator.
Se scot pe  gratar (nu este nici o problema daca s-au lipit intre ei, se separa  foarte usor cand sunt copti) si, cat sunt inca fiebinti , se ung cu  miere de albine din belsug
si apoi se presara cu  nuca prajita
si macinata.


 Pofta buna sa aveti !

sâmbătă, 20 februarie 2016

Clatite dietetice umplute cu ciocolata





Nu arata grozav, dar, sunt tare gustoase aceste clatite dietetice, umplute cu ceva ce se vrea a fi ciocolata.
Conteaza mult intentia si gustul, nu le duc la jurizare pentru cine stie ce concurs. 
Asadar, retea de clatite dietetice  o stiti deja, mai apare pe blog, dar, o repet :2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon alimentar  ,  un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 150 ml)si apa minerala (cam 150 ml), 1 lingura indulcitor . Toate amestecate bine, se lasa la odihnit circa 15 minute. 
Aluatul trebuie sa fie putin mai gros. 
Intre timp, pregatim umplutura: 250 g de branza cremoasa sau Quark se amesteca cu 2 lingurite de cacao trecute prin sita inoxidabila, cu indulcitor dupa gust , cu putina esenta de portocale  si cu 2 linguri de lapte praf.
Intr-o tigaie de clatite foarte bine incinsa, se toarna compzitie cat pentru o clatita cu diametrul cam de 12 cm, si, pe mijlocul clatitei, se pune 2 linguri de umplutura, niveland usor. Apoi, peste umplutura, turnam iarasi aluat, cat sa o acopere. In acest moment clatita deja poate fi intoarsa, cu ajutorul unei spatule. 
Sunt simplu de facut, numai bune pentru dieta si,  chiar sunt gustoase . Daca nu tineti dieta, atunci ele se fac cu faina in compozitie si cu  crema de ciocolata autentica in loc de umplutura. Daca la varianta dietetica au fost atat  de gustoase, ma gandesc ca la varianta normala vor fi delicioase, merita incercat . 

duminică, 14 februarie 2016

Frigarui cu cotlet de porc






Am deschis sezonul la frigarui !
De data  asta, cu cotlet de porc , fraged si gustos!
Prepararea frigaruilor, foarte simpla: am taiat cotletul in cubulete, apoi le-am condimentat cu piper, sare, boia afumata, legume uscate , maghiran, cimbru, ceapa si usturoi fulgi. Toate aceste condimente le-am pus in rasnita si le-am macinat impreuna. Peste carnea condimentata am pus 1 lingura ulei, am pus totul in punga ermetica si am dat la frigider pentru 2 ore. 



Legumele, adica rosii cherry, ardei gras verde, ardei gras rosu  si ceapa rosie au fost curatate si taiate si  puse  in vase separate.
Sa nu uitam afara slanina afumata, taiata in felii subtiri,care da gust grozav frigaruilor. 
Astfel pregatite toate , a fost simpla confectionarea frigaruilor : se incepe  si se termina frigaruia cu ceapa, slanina sta obligatoriu langa carne iar restul legumelor se incadreaza intre cuburile de carne .

Odata  pregatite, mai ramane sa le punem pe gratar, unde, la foc de carbuni, vor deveni exceptionale la gust. 

Se pot manca si calde sau reci, oricum sunt delicioase .
Odata deschis sezonul, frigaruile vor deveni iarasi vedeta la gratar, mai cu seama cand vom avea iarasi legumele noastre proaspete din gradina. Pana atunci, ne multumim cu ce avem!

luni, 8 februarie 2016

Pilaf de spanac - varianta dietetica Dukan


 

Carnatii din carne de curcan, facuti in casa , usor afumati , langa un pilaf de spanac , reprezinta o masa de pranz dietetica, garantat si gustoasa. 

De data asta am gatit spanacul altfel si a iesit foarte bun. 

O ceapa mica se caleste usor intr-o lingura de ulei, pana ce se infierbanta si dezvolta mirosul specific cepei calite. Peste ea se pune spanacul ( eu am avut congelat dar la fel se face si cu spanacul proaspat), se amesteca  bine si se lasa sa dea un clocot. Nu se mai pune apa, pentru ca lasa destula prin dezghetare. Se potriveste de sare si piper si, inainte de a lua tigaia de pe foc, se presara 2 linguri cu varf cu tarate de ovaz si  se amesteca energic.Se da deoparte si se tine tigaia acoperita cu capac vreme de 10 minute. In aceasta reteta, taratele de ovaz au rolul orezului, absorb tot lichidul in exces si, dau consistenta spanacului, de aici si denumirea de pilaf si nu piure de spanac. 

Se face repede, este gustos si , pentru cine este la dieta , un fel de mancare minunat cu taratele de ovaz incorporate. 

marți, 2 februarie 2016

Pastrama din pulpa de curcan



Anul 2015 a fost un an cu curcani seriosi, adica de la 20 de kilograme in sus, asta insemnanad carne  gustoasa, aproape rosie la culoare si, ca la orice animal de casa, mai tare. Pulpa superioara cam la 1,7 kilograme iar cea inferioara, cam 1 kilogram.  Normal, in acest caz, cauti variante alternative la gatit, altceva decat  o  simpla  friptura.
Pentru ca intotdeauna produsele preparate in casa  sunt mult mai sanatoase si dietetice, pentru ca sunt preferabile  celor din pravalie, pline de  chimicale, de data asta am facut pastrama din pulpa superioara si inferioara. Cu emotii, pana ce am vazut cum iese. Bate de la distanta orice fel de asa zise produse traditionale din comert. 
Asadar, am pus pulpele intr-un amestec de 2 litri de apa rece, in care am pus 2 linguri de  sare grunjoasa, 6 foi de dafin , 1 lingurita de cimbru macinat si 2 linguri de piper boabe. Apa trebuie sa treaca peste nivelul carnii cu 2 cm. 
Am acoperit cratita cu capac  si am dat la rece pentru 36 de ore , adica  doua nopti si o zi sau doua zile si o noapte, cum va e mai usor. 
Dupa scurgerea timpului, am scos carnea din apa, am curat-o de boabele de piper lipite de ea si am pus-o intr-un amestec de 6 linguri sos de soia light, o lingurita de piper, o jumatate de lingurita de boia iute .Amestecul cu sos de soia nu este asa de mult, asa ca, am frecat bine carnea cu el si , din cand in cand, am mai intors carnea de pe o parte pe alta. A stat asa inca 8 ore. Dupa asta, am pus carnea intr-o punga de friptura de marime mare , am legat-o si am intepat-o in partea superioara cu scobitoarea. 
Am pus tava cu punga in cuptorul preincalzit si am lasat-o la copt, la foc mediu, timp de 80 minute. 
Am stins focul, am lasat tava cu totul in cuptor pentru alte cateva ore (cam 5 ore) , sa se raceasca incet  de la sine. 
In momentul in care deschizi punga, lichidul  care a mai ramas in jurul carnii este deja gelatinizat, se poate indeparta cu usurinta si refolosi la orice fel de mancare cu legume, va imbunatati substantial gustul acesteia .
Carnea  este frageda, suculenta , de culoare roz.
Noi o mancam rece, cu sos de hrean cu iaurt  dar, se poate manca si calda, ca si friptura. 
Faptul  ca a ramas la racit in punga  a fragezit incredibil carnea si i-a dat un gust extraordinar de bun.  Se pastreaza la rece,  invelita cu folie alimentara, tocmai ca sa i se pastreze fragezimea. 





miercuri, 27 ianuarie 2016

Desert cu chia, budinca si iaurt cremos




Este vremea deserturilor dietetice, preparate rapid si delicioase !
Azi i-a venit randul desertului la pahar, usor de facut .
Asadar, se pune la infierbantat 1 litru de lapte de 1,5% grasime . Separat, intr-o cratita de inox, se pun doua oua, se amesteca bine cu 2 linguri de amidon , indulcitor dupa gust si putina esenta de vanilie.
Cand laptele clocoteste, se toarna in suvoi subtire peste  oua si amidon si se amesteca energic cu un tel. Se pune apoi pe foc si se lasa sa clocoteasca de cateva ori, amestecand incontinuu, pana ce s-a ingrosat. Se ia de pe foc si se lasa cateva minute sa se racoreasca.
Separat, un iaurt  cremos de 3,5% se amesteca  cu 4 lingurite  de seminte  de chia si putin indulcitor. 
Se pune in cupe, la baza fiind budinca , apoi iaurt , tot asa pana ce se umple cupa, deasupra se mai presara cateva seminte de chia pentru decor si se da la rece  pentru minim doua ore. 
Gustul este foarte bun, iaurtul cremos separa minunat straturile de budinca iar semintele de chia ii da consistenta desertului. 

duminică, 24 ianuarie 2016

Tocana taraneasca cu carne de gaina


Eiiii, am primit plocon o gaina , de la matusa ! Gaina, faina si galbena, am impartit-o in 2 : din partile osoase, am facut o supa extraordinara iar din pulpe, aripi, ficat si batuca am facut tocana !
Asta este tocana traditionala in Ardeal, facuta cu smantana (merge si numai cu lapte, daca nu este smantana )  si , obligatoriu, cu mamaliga alaturi. 
Deci, carnea portionata si spalata 

am pus-o peste o ceapa taiata marunt si usor calita
am amestecat pana ce carnea a prins crusta, am adaugat boia de ardei afumata, sare si piper, apoi am pus apa pana ce s-a acoperit carnea. 
Cum gaina batrana face zeama buna, am fost prevazatoare, am rasturnat totul in oala cu presiune si am lasat la fiert o ora. 
Dupa aceea am rasturnat si, separat, o lingura de faina am amestecat-o cu putin lapte rece, pana nu au mai fost cocoloase . Apoi am pus 2 linguri zdravene de smantana, am omogenizat totul si am trecut prin sita deasa, sa nu fie deloc cocoloase. Ingrosala am turnat-o in fir subtire, amestecand incontinuu, pana ce s-a  incorporat  in tocana. Am mai lasat la fiert circa 10 minute, la foc mic si,  gata tocana. 
Alaturi, bineinteles, mamaliga molcuta si gustoasa, asezata soldatei pe marginea farfuriei cu tocana.
Pai sa nu va spun ce miros a fost in bucatarie si ce  gust a avut ! Este o reala aducere aminte de mancarurile bunicii , facute cu drag pentru familie !