joi, 9 octombrie 2014

Compot de pere, cu anason stelat si vanilie


A venit in sfarsit si vremea compotului de pere, un desert minunat iarna , gustos si simplu.
Perele verzi si  tari, le-am curatat de coaja si seminte , le-am taiat in  bucati si le-am asezat in borcane (de diferite marimi, ramasite din pivnita ) .
Am umplut borcanele cu apa rece, apoi am rasturnat si masurat apa, ca sa stim cat zahar punem.
Pentru 10 kilograme de pere am avut nevoie de 7 l de sirop. Am calculat 250 g zahar pe litrul de apa. Intr-o  cratita , separat, am pus zaharul, cu vreo 2 litri de apa, cu vanilie  si anason stelat, la fiert. Dupa ce a dat un clocot si s-a topit zaharul, s-au dezvoltat aromele, am amestecat  siropul fierbinte cu restul de apa rece  si am turnat iarasi in borcane, peste  pere.
Am capsat bine borcanele, cu capace noi, le-am verificat intorcandu-le pe capac, sa fie etanse  si le-am pus la sterilizat in apa, pentru 30 de minute  de cand a dat primul clocot. Fiind de dimensiuni diferite, am pus borcanele in oale diferite pentru sterilizare, ca aceasta sa fie corecta, apa sa ajunga pana la gatul borcanelor.
Stiu ca sunt si iarna fructe la supermarket insa, acelea vor fi si scumpe si tratate ca sa reziste, nu au acelasi gust cu fructele de toamna. Nu este pentru dieta dar nici nu  manaci in fiecare zi acest compot, ci doar asa, de rasfat  si de pofta.

miercuri, 8 octombrie 2014

Ardei iuti - in otet sau uscati


Desi vremea de afara este superba, totusi, culegem din gradina  tot ce a mai ramas, ca sa nu ne trezim intr-o dimineata ca a cazut bruma si ne-a luat pe nepregatite. 
A venit randul ardeilor iuti, de toate categoriile, pe care, dupa caz,  ii pregatim pentru iarna. 
Astfel, ardeii frumosi, de Szeged , i-am insirat pe ata, ca sa se mai coaca si ulterior sa se usuce si vor folositi  pentru a prepara boia de ardei in casa, aromata si gustoasa. 
Urmatorii la rand au fost ardeii de tip Chili , la fel, de insirat pe ata la uscat 
iar cei lungi, frumosi, tot la uscat 
De acum astepam sa  se usuce foarte bine, in loc uscat si aerisit. 
Au ramas ardeii verzi, care nu au apucat sa se coaca si care vor fi folositi ca si condiment la mancaruri  dar si pentru ciorbe. 
Pentru ca  nu ne place gustul de otet simplu, anul acesta am decis sa fac o alta reteta, cu ardeii taiati  si cu foarte putina miere,ca sa mai taie din gustul otetului.  
Cu manusi pe maini, am taiat ardeii rondele cam de 1,5 cm  si i-am curatat de seminte, prin impingerea lor cu coada unei linguri de lemn (daca e prea groasa, atunci merge si cu ceva din plastic, rotund ). Apoi am pus intr-o sita si i-am spalat sub jetul de apa rece, ca sa cada semintele. Au  mai ramas ceva seminte, foarte putine. I-am pus in borcane de 800 g iar la urma am pus in fiecare borcan cate o lingura de boabe de mustar.  Separat, am facut un amestec din  o parte otet si doua parti apa (330 ml de otet si 640 ml apa ), am pus foi de dafin,boabe de piper ,  o lingura de miere de albine si 10 g de sare pentru muraturi. Cand a clocotit 5 minute, am rasturnat peste ardeii din borcan, am capsat cu capace noi, am rasturnat pe capac 5  minute si gata conserva. 

marți, 7 octombrie 2014

Compot de gutui - natural, fara conservant


A venit vremea compotului de gutui ! Gata, gutuile trebuiau culese  si facut ceva cu ele.

Asadar, gutuile se spala si se curata de coaja. Se curata de cotor si se taie  in cuburi de 3-4 cm .
Intr-o oala de inox se pun 4 litri de apa  , 800 de grame de zahar si 1/2 pastaie de vanilie  si se pun la fiert.(lichidul ajunge pentru 6 kilograme de gutui intregi ) .Cand a dat un clocot, se adauga gutuile  si se lasa pana ce se infierbanta, practic isi schimba culoarea, se albesc foarte frumos. Atunci se scot cu spumiera si se pun in borcane , se toarna siropul peste ele,se misca usor borcanele, ca sa intre sirop peste tot,  se capseaza borcanele cu capace noi, se rastoarna pe capac (asta ca se videze dar si sa se verifice capacul, sa fie ermetic ). Se pun borcanele la sterilizat in bain-marie  pentru 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa.
Dupa ce a trecut timpul, se lasa borcanele in apa fierbinte, ca sa se raceasca treptat. Daca se lucreaza corect, nu este nevoie de nici un conservant, stau foarte bine peste iarna .
Nu este un produs pentru dieta , insa, merge ca desert la masa de sarbatoare sau poate fi folosit doar fructul, pentru tarte.

duminică, 5 octombrie 2014

Tarta cu spanac si crema Focsani


De data asta, tarta este facuta cu faina integrala, nu alba. Asadar, aluatul este cel clasic :500 g faina integrala,  1 lingurita de sare,  300 ml apa calduta, 1 pliculet de drojdie uscata (7 g)  si 1 lingura ulei de masline. Se framanta acest aluat si se pune la crescut in cuptorul microunde, nepornit, pentru jumatate de ora.
Separat, se caleste usor o ceapa taiata marunt, intr-o lingura de ulei de masline . Peste ceapa se pune , pe rand, spanacul spalat bine si taiat, amestecand mereu, pana ce se lasa si se inmoaie. Se condimenteaza cu sare si piper si cand se raceste se adauga un ou, ca sa lege compozitia la copt si cam 100 g de telemea sarata rasa.
Aluatul se imparte in jumatate  , din prima jumatate se face o foaie subtire si se pune peste hartia de copt din tava. Din cealalalta jumatate se fac despartitoarele  ochiurilor, din snur impletit in doua.
200 grame de crema Focsani  se amesteca bine cu un ou si se  pune pe fundul fiecarui ochi
Apoi se pune compozitia de spanac in fiecare ochi  iar peste ea am pus cate o bucatica de telemea (nu am mai pus oua, deja sunt in compozitie  ouale  si sunt suficiente pentru o mancare ).
A stat in cuptor, la 200 de grade, pret de 40 de minute si a iesit o minunatie.
Stratul de crema Focsani  pus sub spanac a facut ca aluatul sa nu se umezeasca deloc, tinand loc de pat pentru inchegarea spanacului.

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Meniu de wekend, cu spanac si bunatati



 Daca este wekend, atunci este dezmat culinar : tarta cu spanac , cu aluat de faina integrala , cu pat de branza Foscani peste aluat, cu telemea sarata,



 


 si pulpe de pui la cuptor




 si clatite ,  (aluatul este cu tarate de ovaz ) cu branza Focsani


si , clatite dulci : cu gem de caise, cu magiun si cu dulceata de cirese amare


Dulceata am primit-o,de la o buna prietena din Piatra Neamt  si eu zic : trebuie sa fii moldovean ca sa savurezi ca la carte aceasta dulceata !!!
Sa ne fie de bine in wekend, ca tare bine este !!!

joi, 2 octombrie 2014

Roadele toamnei 2014

 Bogatia toamnei, mai bine zis ultimele roade ale gradinii inainte de venirea frigului : rosii




ardei grasi  


ardei kapia 

 gogonele minunate, sa se mai parguiasca un pic pentru muraturi asortate
 busuioc (bun pentru mancare dar bun si ca remediu impotriva tusei)
 gutui aurii, numai bune pentru compot


 leustean (salvat de melci prin imprastierea zatului de cafea pe pamant )
 ardei iuti pentru uscat sau pus la otet
 ardei iute pentru boia


 maghiran
 si gata , frunzele de telina ce asteapta cuminti sub rosii ca sa facem ultima muratoare pentru muraturi si apoi sa fie si ele culese  si puse la congelator, ca sa aromeze supele de fasole verde .
Una peste alta, a fost un an bun, toate legumele au fost bio, fara chimicale. Lasam pamantul sa se odihneasca, sa o luam de la capat , cu forte proaspete, la primavara .