luni, 14 februarie 2011

PRAJITURA CU MERE CU BLAT DE BISCUITI

Aceasta  este o prajitura simpla, rapida si  cu un gust  minunat !
Avem  nevoie de :
500 g biscuiti  simpli
6-7 mere rosii, zemoase si aromate, mari
300 g unt
200 g zahar brun
scortisoara

Biscutii se  macina si  se amesteca cu   200 g unt topit dar rece , se aseaza in tava si  se dau la cuptor  pentru 5 minute .
Merele, curatate de coaja, se  taie in doua si apoi  se taie felii subtiri, ca si ceapa. Se  ia  jumatatea de mar taiata  si se pune direct peste  blatul de biscuiti,  si tot asa pina se umple   blatul. La urma , cu o furculita, le rastorni putin, mai bine zis departezi putin feliile , le rasfiri  putin.
 Dupa ce sint aranjate, 100 g de unt  topit se toarna peste mere, se amesteca zaharul brun cu scortisoara  si se presara peste mere.
Se da la cuptor pentru  30 de minute, are un gust inconfundabil, de mar cu biscuiti, cu zaharul caramelizat deasupra.Dupa ce s-a copt, se presara deasupra putin  zahar pudra cu  vanilie .  Este foarte, foarte aspectuoasa !!

Pofta buna  !!

duminică, 13 februarie 2011

SALATA DE CASCAVAL CU OUA SI USTUROI


Pentru  aceasta salata fierb 6  oua tari si  le racesc . Dintr-un galbenus de oua fiert si unul crud, fac o maioneza  cu  ulei de masline si  o condimentez cu  usturoi  pisat  si sarat.  Cele 5 oua tari si albusul de la albusul ramas  de la al saselea  ou le  toc maruntel in cubulete. 
Imi place cascavalul afumat  asa ca o bucata  cam de 300 g   o dau  prin razatoarea de  mere. 
Pentru a aranja salata, folosesc boluri cu  baza mica si incep prin a pune  pe fundul bolului  un strat de  cascaval, apoi unul de ou tocat si peste  ele pun un strat de maioneza usturoiata si urmez aceasta ordine pina ce  se umple bolul, ultimul strat fiind de maioneza.  Se orneaza bolul  cu  masline,  castraveti , ardei gras,rosie,  verdeata (ce avem  prin casa ) si se da la  rece pentru cel putin 2 ore.

Salata asta o fac in special  iarna, e gustoasa si  satioasa, cu un pic de piine de casa  alaturi. 

Sa aveti pofta  buna ! 

joi, 10 februarie 2011

PLACINTA CU VARZA


Cind eram studenta, in Iasi, era in Podu Ros o  cofetarie la care mergeam sa mincam placinta si doamne, buna, buna mai era si acum  vad cu ochii mintii  bucata de placinta pusa pe farfurie, ne asezam la  o  masa la geam si acolo stateam  citeva ore la o placinta .
Ce fac eu acum nu  cred ca  ajunge la nivelul  acela dar pot spune  ca este foarte, foarte buna si  aceasta .
Asa ca, din 15 linguri de faina, drojdie   proaspata cit o nuca(inmuiata cu o lingurita de zahar), sare si apa calduta fac un aluat. Pe blatul de lucru, o lingura de  grasime de porc alba ca neaua o  intind  si peste ea pun aluatul.
Impachetez aluatul si il  framint cu podul palmei pina ce incorporeaza  toata grasimea si apoi il dau  la crescut, pina ce se dubleaza, aproape de sursa de caldura.
Separat, tai varza , o frec cu sare , o storc si o pun  in uleiul incins din cratita, amestecind continuu. Cind varza este toata lucioasa de la grasime,  pun o  jumate de pahar de apa, pun capacul si  o las putin la  inabusit. Dupa  10 minute, dau capacul  jos , pun piper  si amestec pina ce scade toata apa si varza este lucioasa si cu culoarea schimbata si apoi  se da la racit .


  Dupa ce a crescut aluatul, il impart in 2  foi  si o prima foaie o pun in tava, cu marginile putin ridicate .

Pun varza rece, o  impart egal peste toata foaia si apoi pun a doua foaie, pe care  o  cos cu cea de  jos
 cu ajutorul virfurilor degetelor,  lipesc marginile  si intep toata foaia   de deasupra cu  furculita.

Se unge placinta cu ou  si  se  da la cuptor pentru 40 de minute.

Eu fac  cu muuulta varza aproape ca este  varza cu placinta si nu placinta cu varza dar, este foarte buna !

COASTE DE PORC LA TAVA


Nu  foarte  des dar macar o  data la 3 sau 4 luni   fac o tava   plina de   friptura de porc , in special coaste, pe care  le  portionez, le spal bine, le asez ordonat in  tava si incep sa le condimentez: sare, piper, boia iute si  cimbru . Peste  ele torn o cana de apa  si apoi   pun ulei  , sa le unga bine. 
Pun folia de aluminiu deasupra tavii, le dau la foc iute pret de  45  de minute dupa care scot folia si le las la rumenit, inca vreo 15-20 de minute, mai precis pina se evapora toata apa si incepe sa sfirie putin grasimea. 
In acel  moment, le scot  din cuptor si   le stropesc  cu usturoi  macinat si  pisat , sting focul la cuptor si le bag inapoi in cuptor pentru  5 minute, sa se aseze si sa se dezvolte mirosul extraordinar de  usturoi. 
Moldoveanca fiind, clar  ca  linga aceste minunate coaste voi  face o mamaliguta  si  , pentru  doritori,  un mujdei de usturoi  natur, cu ulei de masline, ardei iute si  boia dulce de ardei sau un  castron cu   muraturi asortate  taman atunci  scoase  din  butoiul din pivnita, reci si gustoase. 
Poftiti  la masa  ca sint tare, tare gustose !!!! 
Am uitat sa spun:  se mai bucura cineva cind fac friptura asta :

miercuri, 9 februarie 2011

RULOURI DIN PIEPT DE PUI CU CIUPERCI

Rulourile din piept de pui  cu ciuperci  sint deosebite ca si gust si destul de suculente ca sa poata fi consumate si  a doua zi , incalzite putin .
Am batut pieptul de pui   usor, ca sa nu se rupa, intre 2 folii si l-am  sarat si piparat.
Alaturi, am  prajit un pic de ceapa pina a mirosit frumos, am adaugat  ciupercile taiate, sare, piper, boia de ardei iute facuta in casa , citeva masline taiate  si  am lasat la foc mic pina ce s-a inmuiat  totul  si a scazut  apa in totalitate.
Dupa ce s-a racit umplutura, am asezat-o  peste  pieptul de pui  batut, am presarat putin cascaval   si  am  inceput sa impachetez  rulourile, dupa care le-am legat  cu  ata  de bucatarie.
Le-am pus in vas ceramic, am pus peste  un pic de ulei  de masline si putina apa, am pus folie si am dat la cuptor pentru jumatate ora.
Dupa aceea am scos  folia si am lasat  la rumenit inca 10 minute, le-am scos si am  desfacut ata, ele reminind foarte frumoase si  compacte.

Sint foarte bune cu pilaf de orez si  cu   muraturi alaturi sau cu salata, depinde de sezon .

luni, 7 februarie 2011

PASTE CU SOS PICANT

Imi plac pastele, indiferent cum sint facute (cu  brinza, cu sos...)
Cele cu sos sint extrem de consistente  si gustoase.
Pentru sos am nevoie de  2 cepe rosii, pe care le  toc marunt si  le undesc in ulei de masline, pina ce capata luciul specific de cristal sau mai  bine zis, pina ce miroase bine . Pun peste  circa 300 g de piept de pui  taiat in cubulete mic,  amestec pina  isi schimba carnea culoarea, pun  sare, piper, boia de ardei iute facuta de mine in casa  si pun  1 sticla  de 0,5 l  de suc de rosii sau bulion . Peste toate astea pun o lingurita de  condimente de pizza (toate buruienile care dau o aroma  specifica pentru  pizza), mai adaug eventual apa daca mai trebuie   si  las sa fiarba , la foc mic, cam 15 minute.
Intre timp, fierb pastele conform  timpului indicat  si dupa ce le-am scurs, le pun  direct in vasul cu sos, luindu-l de pe foc.
Vasul ramine acoperit  astfel ca  pastele vor absorbi sosul si vor deveni picante si gustoase.
La servire, se pune brinza deasupra ( fara pretentii, de care exista in casa )  si eventual ketchup, cui ii  place .
Va poftesc la o  farfurie de  paste !!!

vineri, 4 februarie 2011

CHIFTELUTE PICANTE DIN PIEPT DE PUI CU SUSAN

Pentru  ca este wekend si am avut mai multa vreme, m-am gindit sa fac  niste chiftelute cu susan  din piept de pui, picante .
Am avut cam 700 g de file din   piept de pui
l-am tocat in  tocatorul  mic
odata cu o ceapa rosie mare, 6 catei de usturoi mari, 4 felii de piine  neagra, 2 cartofi, 2 ardei  grasi rosii  , patrunjel si marar  verde .
Am mai pus  1 ou , piper, sare, boia de ardei iute facuta in  casa , 3 linguri  ulei de masline extravirgin si 2  linguri de faina alba . Aluatul a iesit asa :
Am  facut mici  chiftele pe care le-am dat  prin susan  si le-am asezat in tava, pe hirtie de copt
si le-am dat la cuptor pentru 40 de minute, la foc mijlociu .S-au rumenit destul de frumos, foarte  bune ca si gust,picante bine.

Mi-a mai  ramas un pic de aluat pe care imediat l-am facut in tigaie


Alaturi am facut un piure de cartofi  si o salata de ardei copti (asta vara  am copt ardeiii si i-am pus la  congelator, in pungute de cite 10 bucati
cam chinuita si fierbinte  situatia, se vede din poza  dar a meritat  efortul !
Totul a iesit foarte, foarte bun  !

BORS TARANESC DE CURCAN CU TAITEI DE CASA


Fiindca nu se mai termina frigul, m-am gindit sa fac un bors din copane de curcan (2 copane au avut  1,700 kg)  si atunci am inceput: am pus copanele  la fiert in kukta cu o ceapa taiata marunt si putina sare. Le-am lasat jumatate de ora .Dupa aia am pus zarzavatul (morcov, patrunjel, ardei  gras, gogosar, rosii  = zarzavat  cu sare  , pus pe iarna in fiecare an in luna septembrie )  si nu mai sarez mincarea deloc, isi ia sarea din zarzavat.



Am mai lasat  totul la fiert inca o jumatate de ora, dupa care am scos carnea din  zeama  si am dezosat-o 
Am  rasturnat totul intr-o oala mai  mare de inox si am  pus borsul fierbinte, am lasat sa fiarba 5 minute si  apoi am pus taitei de casa (ciudata poza a iesit la taiteii astia, gindesti  ca sint verzi)


 si am mai lasat  7 minute la fiert. Am pus verdeata (patrunjel, marar si leustean  ) si am  luat de pe foc si am acoperit.  Produsul finit  arata cam asa :
Concluzia : are multe legume, are carne rasol, are putin grasime si deci este ideal pentru  vremea  friguroasa  asa ca, poftiti la masa !!! 

joi, 3 februarie 2011

PRINZ ARDELENESC

Uneori, ai  chef sa maninci  ceva deosebit si atunci, cel mai la indemina este prinzul  ardelenesc !
Nu mai tii cont de calorii, nu  mai  cintaresti alimentele  din ochi sau pe cintar  ci pur si simplu  iti delectezi ochii si  gustul cu  tot ce inseamna  acest prinz: slanina  ardeleneasca afumata  de se topeste ca untul  in gura, sunca  tocmai  scoasa de la congelator, cirnati  de porc  in mat  de oaie , afumat  si picant , facut in casa, piine  tocmai scoasa din cuptor, un pic de brinza de  burduf, ceapa  rosie taiata si frecata cu  sare si stropita cu ulei de masline si  otet si, sa nu uit  intrarea, un paharel de tuica de prune  cum numai ardelenii stiu sa faca, galbena si  aromata  si cu  multe margelute !
Sa aveti pofta buna  !!! 

marți, 1 februarie 2011

Ciuperci umplute cu brinza

Ciupercile champignon trebuie sa fie frumoase, albe si  compacte ( sa nu fie distrusa dantelaria alba dintre piciorus si palarie ).
Se curata de  picioruse (eu  congelez piciorusele si le folosesc ulterior la  mancare  de pui ) , se sareaza si se pipereaza usor.
Se umplu cu branza (eu pun crema Focsani) dar se poate si  cascaval afumat  si le   dau  la cuptor cam 20-25 de minute, pana ce se rumeneste frumos branza . Merg extraordinar de bine cu rosii  cherry ,se intrepatrund aromele (ciuperca, branza si rosie ) si  arata si foarte bine ca si   aperitiv .



Sunt foarte, foarte bune asa ca va rog sa poftiti la masa !