sâmbătă, 2 decembrie 2017

Carnati de casa - o reteta ca la mama acasa

Ce sarbatori sunt alea  in care nu pui pe masa  carnatii facuti in casa ? 
Este decembrie, este luna produselor traditionale, este luna in care fiecare gospodina isi scoate  carnetelul de retete.
Savoarea si bunatatea produselor de casa nu se compara cu nimic. 
Anul acesta, carnatii de casa  sunt facuti din carne de porc, mai precis 12 kilograme de fleica si 3 kilograme de pulpa. Tocata prin sita mare, carnea se  lasa in bucatarie sa stea macar o ora, sa nu fie rece, sa se poata framanta .

Reteta este cea simpla, facuta in casa noastra de-a lungul timpului si care nu da gres niciodata.
Asadar, la fiecare kilogram de carne se pun 20 g de sare neiodata, din aceea ca pentru muraturi. Aici trebuie sa spun ca , daca se foloseste alta sare, atunci gramajul nu mai este acesta. Trebuie gustat. Sarea se macina in rasnita si ea se va topi in supa de oase  pe care o adaugam la carnati. 
Se mai pun 2 g de piper proaspat macinat, o jumatate de lingurita de boia  de ardei , 50 ml de supa de oase si 35 de grame de usturoi curatat. Asta e gramajul pentru un kilogram de carne. Anul acesta am decis  sa nu mai afumam carnatii, sa ii lasam proaspeti si savurosi, mai usor digerabili. In acest caz, boiaua  a fost afumata, pentru un plus de savoare si un pic de gust de afumat. 
De regula se marunteste usturoiul intr-un tocator electric  , apoi, in blender , se pune supa in care a fost dizolvata sarea, boiaua, piperul si usturoiul maruntit. Toate se omogenizeaza, sarea se dizolva complet iar usturoiul este ca o spuma. 
Daca alegeti sa afumati carnatii si sa ii tineti  la rece, nu in congelator, ideal este sa nu ramana si pulpa usturoiului in carnati. Daca ii congelati, atunci poate ramane linistit cu totul, fara probleme. 
Carnea se framanta bine, bine, pana la omogenizare completa. 
Dupa asta, se face testul, adica o chiftea care se va praji  intr-o tigaie antiaderenta . Se lasa sa se raceasca usor, apoi se gusta . Acum este momentul adevarului. Ce mai trebuie ca sa fie gustul perfect, sau, mai bine zis, pe gustul fiecaruia. 
Am ales sa facem in mate de oaie si  de porc. 
Au iesit 25 ml de carnati subtiri si 10 ml de carnati grosi. 
Dupa ce au fost gata, pe un stativ de rufe,care  numai pentru asta este folosit, au fost insirati carnatii, ca sa se zvante. 
La rece trebuie sa stea, ei se matureaza in timpul acesta. Isi schimba culoarea,cu siguranta. 
I-am lasat de seara pana a doua zi la amiaza. Este destul . 
Deja se pot pune in congelator. Eu i-am ambalat individual, sa se poata desface usor, fara sa se rupa. 
Poftiti la masa !

Niciun comentariu: