sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Carnati de casa afumati - editia 2014



Este vremea carnatilor, am intrat in linie dreapta pana la sarbatorile de iarna, asa ca, sa facem carnatii.
In fiecare an, o zi este dedicata special acestei operatiuni .
Pozele de anul acesta sunt inscriptionate cu numele meu, pentru ca, mai nou, producatorii de produse traditionale s-au folosit de pozele mele  ca sa isi faca reclama pentru comercializare.Eu sunt doar o gospodina, care impartaseste din experienta ei mai tinerelor doamne care doresc sa-si fericeasca familia cu bunatati si nu ma pot compara cu specialistii in domeniu. Eu ma gandesc doar la beneficiarii lor care vad pozele mele, se asteapta la asa ceva si primesc cu totul altceva. Asta e doar explicatia pozelor inscriptionate. Probabil ca asa voi face de acum inainte . 
Anul acesta, am facut  40 de metri in mat de oaie si 10 metri in mat de porc.
Cei in mat de oaie au iesit tare subtiri. Dupa ce se vor usca si afuma, vor ramane ca si creionul.
Cantitatile de anul acesta sunt asa: 10 kg de  pulpa de porc, 4 kilograme de fleica (fleica este cu grasime, necesara in carnati)

 430 grame de usturoi curatat, 30 grame piper, 2 lingurite pline cu varf de boia de ardei afumata , 280 grame de sare neiodata si aproximativ 700 ml de apa.
Deci, am taiat carnea in bucati potrivite si le-am tocat prin ciurul mare

Am tocat marunt usturoiul  si l-am amestecat  cu apa calduta, dupa care l-am trecut prin sita, pana ce zeama s-a scurs foarte, foarte bine.
In zeama usuturoiului am pus sarea, boiaua si piperul, am amestecat bine pana ce s-a topit sarea , am pus peste carne si am framantat pana ce s-a omogenizat  complet .
A stat asa, la rece, vreo 3 ore, ca sa ia gust.
Inainte de a  trece la umplerea carnatilor, am facut  testul de chiftea  , ca sa vedem gustul.

Rezultatul a fost cel asteptat, foarte buna compozitia.
Matele au stat in apa calduta vreo 2 ore (schimbata de cateva ori )  ca sa se desareze
si apoi , am inceput operatiunea aia complicata, de umplere.
La matele de oaie e distractiv, pana ce reusesti sa le umfli, pana le pui pe tubul carnatarului, pana le legi dar, finalul este cel asteptat, carnati frumosi si subtiri.
Umplerea matelor nu  se face pana la refuz, caci  vor pocni ci se vor umple usor, din loc in loc se mai inteapa cu acul, daca vedem goluri de aer.
Operatiunea este de durata si  migaloasa
Dupa finalizare, se pun pe rude de lemn , la rece , la scurs  si la zvantat, stau asa o zi si apoi se  trece la operatiunea urmatoare, afumatul. Acesta se face doar cu rumegus din lemn de esenta tare, nici intr-un caz cu rumegus de lemnd brad, pentru ca ii iuteste si amaraste. Ideal este rumegusul de fag si de prun (cel de prun le da o culoare superba ) 
Va doresc spor, nu ezitati sa faceti  in casa acesti carnati, care va vor aduce aminte de copilarie, de gustul sarbatorilor de acasa .

Niciun comentariu: